Чинкуефонди – градчето, свободно от коронавирус, което продава къщи за 1 евро

Бизнесът след COVID-19 процъфтява
13 юни 2020 14:00, Нели Христова
28
Чинкуефонди – градчето, свободно от коронавирус, което продава къщи за 1 евро
Снимка: Tullio Pronesti / CNN

Коронавирусът бе спирачка за пътуването по света и за няколко месеца спря продажбата на безкрайно евтини къщи в села в Италия. Но сега, когато някои от градчетата излизат от блокадата, наложена от правителството, бизнесът запалва двигателите си отново. И този път е по-успешен от всякога.

В красивата Калабрия се намира Чинкуефонди - градче, което нарича себе си "свободно от COVID-19". Жителите му се надяват, че този статут ще доведе много купувачи за къщите, които се продават за 1 евро. И тук целта е като в останалите малки населени места - да се спре обезлюдяването. За кмета на Чинкуефонди, Мишел Коня, ситуацията е толкова сериозна, че той й е дал дори кодовото име: "Операция красота".

"Да намерим нови собственици за изоставените къщи е основна част от "Операция красота", която започнахме, за да възстановим изгубените части от града си. Израснах в Германия, където родителите ми мигрираха преди години, но се върнах, за да спася земята си. Прекалено много хора напуснаха това място през последните десетилетия, оставяйки къщите празни", казва Коня пред CNN. Въпреки красивата си природа и гледката към Йонийско и Тиренско крайбрежие, жителите на Чинкуефонди стават все по-малко и по-малко.

"Ние се намираме на прекрасен хълм, между две морета, а плажовете са само на 15 минути път с кола. И все пак цял район от града ни е изоставен, а празните къщи са нестабилни и опасни", обяснява кметът.

В Чинкуефонди няма регистриран нито един случай на COVID-19. Градчето се намира в района на Италия, който имаше най-малко заразени. Сега Италия вече отваря границите си и за хората от чужди държави. Но тук продажбата на къщи за 1 евро е малко по-различна, отколкото в другите италиански села.

Останалите общини изискват 5000 евро аванс, които купувачът губи, ако не успее да ремонтира къщата в следващите три години, Чинкуефонди настоява само за 250 евро годишна застраховка, която спира да се плаща след края на ремонта. И все пак, ако случайно не успееш да приключиш с ремонта в рамките на три години, те очаква глоба от 20 хил. евро.

"В повечето селца ремонтите приключват между 1 и 2 години. Ние просто искаме да сме сигурни, че този, който е поел ангажимента, ще го завърши. Началната такса тук е ниска, а сумата, която ще ви коства ремонта е между 10 и 20 хил. евро", споделя Коня. Всички къщи са разположени в старата част на града, а някои имат дори малки, кокетни балкончета.

Чинкуефонди има и интересна история. Местните гордо се наричат "последните гърци". Градчето е било стратегическо място по време на разширяването на гръцката империя. След това е завладяна от други колонизатори. В езика на местните все още има много френски и испански думи.

През последните години инфраструктурата на града е подобрена - пътищата са поправени, изградени са нови фонтани, пицарии и дори църквата е възстановена и боядисана в цветовете на дъгата. Около дузина къщи са обявени за продан, но има още 50, които са празни и вероятно ще чакат своя собственик. Напълно ремонтирани къщи също се предлагат, но на много ниски цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
КОЛЮ МАМАТА преди 3 години
Чинкуе-фонди,Чуй-фонд-и,внасяй в фонд пари и си чукай главата,захранката от 1 евро
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЖивях и в къща и в панелен блок.И в двете е добре,пред блока сме си направили маса с пейки под дърветата и се събираме там или го използваме за сборен пункт,знаем се, услужваме си,помагаме си,на края на блока има и малко магазинче да ни обслужва мераците или желанието за кафе,бира,храна,добре е в блока.Когато се запали колата ми с две годишно дете вътре,съседите скочиха да гасят пожара и вадят клемата от акомулатора,ако беше в къщата или на улицата с къщите,нямаше и да забележат.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят и те балами. Ще ти дадем къща за 1 евро ами ти ще ни дадеш 20 хиляди след 3 години. Ако пък ремонтираш къщата с необходимата документация ще ти струва минимум 40 хиляди.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bella Italia
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко е натровена земята и водата в това село?
14
2
 
1
 
! Отговори
голем смех преди 3 години
...."казва Коня пред CNN"
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и в Швейцария има запустяващи села. Щом местните са зарязали домовете си и са се махнали оттам, хич и не искам да губя време и пари за да разбера и аз от собствен опит, защо са го направили.
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4ти и на нас не ни харесват наsраните ти вонящи панелни и други блокове продукт на ганювското чувство за красота. Това на снимката е 1000 пъти по красиво за гледане и удобно за ползване от всичките ти панелни измислици български, но ти никога няма да го разбереш
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия - страната в коята мафията е удушила държавата и италианците.Същата мафия уби словашки журналист,който написа статия,че парите от ЕС за Словакия,ги краде италианската мафия!Същата мафия,която взриви път и голям мост в Италия,защото друга фирма ги е строила,а не италианската мафияМафията,която обсеби всичко и по време на коронавируса,включително и храната и хляба на италианците и ги държи за гушата
10
3
 
7
 
! Отговори
50cent преди 3 години
Кметът Мишел Коня...:)Ако ги продават за 2 по 50 цента, по на сметка излиза, и ако няма индианци наоколо и кмета не е от ГЕРБ или ДПС.
9
1
 
13
 
! Отговори
Ковача преди 3 години
Може и да се продава за едно евро на данъците които трябва да се плащат никак не са едно евро. Освен това хората бягат не заради плажовете а заради престъпност и липса на достойна работа точно както и в България така че е да ги продаваме къщите за 1 евро може и за 10000 но другите неща се оправят тогава хората ще се върнат
8
8
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Само подлъгват хората, в тези най-бедни кътчета на Италия. Най-затънтеното българско село е за предпочитане. Продават руини за 1 евро, а ремонта струва най-малко 50 хиляди. Какво като е Италия? А кмета Коня е долен мо.шен.ик. Да ти е кмет един кон, не си е работа.
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AnonimОф стига с тези митове. Имаме природа така е, но и останалите имат... нищо уникално нямаме.
6
1
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Браво , уцелил си село . А останалите села по България ? Какъв е процента на хора като теб ? Единици са нали?
5
5
 
17
 
! Отговори
до 6 да преди 3 години
Пенсионер съм от София лятото живея в село в село във врачанско до Огоста където ходя и на риболов.Селото е с 1200 жители има 10 магазина където и след 22 часа можеш да си пазаруваш хранителни стоки има аптека има бензиностанция с водоснабдяването няма проблем и ми е много по добре и спокойно от колкото в София зимата ходя там заради парното защото в София и да не го ползваш те ти пишат сметки и плащаш.
4
3
 
16
 
! Отговори
Да преди 3 години
В Бг е красиво да факт, само, че селата ни пустеят, роми се вихраят безнаказано и имфраструктурата там просто, я няма ! Как да избера Българското село ?Тока спира постоянно, вода топла йок, газ йок. То , ще ми излезне златно това Бг село!
3
5
 
24
 
! Отговори
Честно казано преди 3 години
Изобщо не ми харесва сбитият стил на застрояване, разпространен в големи региони от западна Европа - къща до къща, залепени една за друга, оформящи по този начин улици ! Това ми прилича на претъпкан автобус, където нямаш възможност да дишаш свободно !
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сведение на журналиста - Гръцка империя никога не е имало! Градове-държави са създавали колонии. Империя е създал Александър Велики, но тя е елинистична империя!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що думаш...